ski waxen met de SmartWaxer

"Meesterlijk Glijden: Een Korte Gids voor Handmatig Waxen en Slijpen van Ski's en Snowboards"

Wanneer de sneeuwvlokken beginnen te vallen en de bergen bedekt zijn met een dikke laag poedersneeuw, is het tijd om je ski's of snowboard klaar te maken voor het winterse avontuur. Een van de essentiële stappen in het onderhoud van je uitrusting is het handmatig waxen en slijpen. Het is niet alleen bevorderlijk voor de prestaties op de piste, maar het verlengt ook de levensduur van je materiaal. In deze gids nemen we je mee door de stappen om je ski's of snowboard als een professional te waxen en slijpen.
Let op dat het een beknopte omschrijving is en dat je wel jezelf goed inleest of video's kijkt. Je kan ook een van onze clinics volgen (in samenwerking met Holmenkol), plus we staan je natuurlijk graag te hulp via de chat of andere manieren.

Veel plezier met het verdiepen en het onderhoud zelf uitvoeren!

Stap 1: Verzamel benodigdheden

Voordat je begint, zorg ervoor dat je alle benodigde materialen hebt verzameld. Je hebt een waxijzer, wax, plastic schraper, borstels, vijlen, diamantsteen, en klemmen nodig. Kies ook de juiste wax op basis van de temperatuur en sneeuwcondities.

Stap 2: Reinig de basis

Begin met het reinigen van de ski- of snowboardbasis. Gebruik een speciale reiniger, bijvoorbeeld WaxAb of een warme wax, om alle vuil, stof en oude waxresten te verwijderen. Een schone basis zorgt voor een betere hechting van de nieuwe wax en een soepelere glijervaring.

Stap 3: Slijpen van de randen

Inspecteer de randen van je ski's of snowboard en slijp ze indien nodig bij. Gebruik een vijl of een diamantsteen om de randen te egaliseren en eventuele bramen te verwijderen. Scherpe randen zorgen voor een betere grip op de sneeuw, vooral op ijzige pistes.

Stap 4: Waxen

Verwarm het waxijzer tot de juiste temperatuur volgens de instructies op de waxverpakking. Breng de wax gelijkmatig aan op de basis van je ski's of snowboard. Laat de wax smelten en absorberen in de poriën van het materiaal. Zorg ervoor dat je de wax gelijkmatig verdeelt over de gehele lengte.

Stap 5: Uitspreiden en afkoelen

Gebruik het waxijzer om de wax over de basis uit te spreiden. Dit helpt om de wax dieper in het materiaal te laten doordringen. Laat vervolgens de ski's of het snowboard afkoelen tot kamertemperatuur. Dit zorgt ervoor dat de wax volledig uithardt en zich optimaal hecht aan de basis.

Stap 6: Schrapen en borstelen

Gebruik de plastic schraper om overtollige wax van de basis te schrapen. Werk van de tip naar de tail en oefen gelijkmatige druk uit. Gebruik vervolgens de borstels om de basis te polijsten en een glad oppervlak te creëren.

Conclusie:

Het handmatig waxen en slijpen van je ski's of snowboard is een essentiële stap om het meeste uit je winterse avonturen te halen. Door regelmatig aandacht te besteden aan het onderhoud van je uitrusting, verbeter je niet alleen de prestaties op de piste, maar verleng je ook de levensduur van je geliefde materiaal. Volg deze stappen zorgvuldig en geniet van het meesterlijke glijden op perfect geprepareerde ski's of snowboard.

 

Video uitleg:

In deze video legt Steven van Holmenkol goed uit hoe je stap voor stap je eigen ski's of snowboard slijpt en waxt. Leer zelf waxen en slijpen Kijken waard!

Terug naar blog